fbpx

Paradentose

Hvad er paradentose?

Paradentose – også kaldet ”de løse tænders sygdom” – er meget udbredt blandt den danske befolkning. Op mod halvdelen af befolkningen har paradentose i større eller mindre grad. Paradentose er betændelse i tandkødet, som over en længere periode har spredt sig til de dybereliggende væv i dit tandsæt, mere præcist nede omkring tandroden, uden at blive behandlet. Dette resulterer i et varigt tab af tandens faste rodhindefibre med en efterfølgende nedbrydning af den knogle, der holder tænderne fast. I værste tilfælde kan det medføre, at tænderne falder ud.

Hvordan opstår paradentose?

Hvis dine tænder ikke børstes regelmæssigt, samler der sig bakterier ved tænderne langs kanten af tandkødet. Bakterierne er belægninger – også kaldes plak. Hvis plakken på dine tænder ikke fjernes, forkalker det og bliver med tiden til tandsten. Dette kan medføre en betændelsestilstand, som kan udvikle sig til paradentose, hvis det forbliver ubehandlet. Jo større grad paradentosen er udbredt i dit tandsæt, jo løsere bliver dine tænder.

Hvordan kan man genkende paradentose?

Paradentose sættes ofte i forbindelse med:

  • Betændelse i tandkød
  • Ømt tandkød
  • Ondt i tandkødet
  • Hævet tandkød
  • Blødende tandkød

Paradentose kan være meget ubehagelig og smertefuldt. Herudover er paradentose en langsomt fremadskridende tilstand, og kan for nogle først give symptomer, når tilstanden er stærkt fremskreden.

paradentose udvikling hos Nørregade Tandklinik i Maribo

Her ses udviklingen af paradentose. Det sunde tandsæt begynder at blive irriteret og betændt. Senere begynder tandkødslommen at dannes, og den omkringliggende knogle nedbrydes. I værste tilfælde kan den nedbrydes så meget, at tænderne ikke længere kan sidde fast.

Hvorfor får man paradentose?

Paradentose starter i de fleste tilfælde som almindelig, let tandkødsbetændelse. Ca. 90% af 20-årige har tandkødsbetændelse, som kan udvikle sig til paradentose, hvis det ikke bliver behandlet. Derfor er det vigtigt, at opretholde almindelig tandpleje og tandeftersyn.

Hvem får paradentose?

De fleste, kvinder og mænd lige hyppigt, vil på et tidspunkt i deres liv få paradentose. Her ses det yderligere, at paradentose er den største synder i forhold til tab af tænder. De følgende forhold har dog en væsentlig betydning i forhold til risikoen for at udvikle paradentose:

  • Dårlig mundhygiejne
  • Rygning
  • Nedsat immunforsvar, f.eks. stress
  • Diabetes
  • Mundtørhed
  • Knogleskørhed
  • Genetiske faktorer
  • Almene alderssygdomme

Hvordan behandles paradentose?

Paradentose skal behandles hos tandlægen eller tandplejeren. Paradentose diagnotiseres ved at måle dybden på tandkødslommerne med en pochemåler – jo dybere tandkødslommerne er, jo mere fremskreden er paradentosen.

stadier af paradentose hos Nørregade Tandklinik i Maribo

Her ses forskellige stadier af paradentose. Jo dybere tandkødslommen er, jo værre er paradentosetilfældet. Er tandkødslommerne mere end 3 mm dybe er der tale om begyndende paradentose.

Ved en begyndende paradentose-behandling fjernes de tandsten og den belægning, der indeholder bakterier fra tænderne og fra tandkødslommerne. Det er herefter vigtigt, at man selv opretholder en god mundhygiejne så paradentosen ikke blusser markant op igen. Patienter med paradentose skal genbehandles regelmæssigt – i langt de fleste tilfælde hver tredje måned.

Hvis paradentosen er meget udbredt i munden, kan en tandkødsoperation hos tandlægen blive nødvendig. Her kan man enten genopbygge knoglen ved siden af de paradentoseramte tænder, eller man kan fjerne dele af tandkødet, så den resterende del er nemmere at holde ren. Det er dog ikke muligt at få den mistede del af knoglen tilbage – der er nemlig kun tale om en delvis genopbyggelse med kirurgisk behandling. Derfor skal paradentose behandles i tide, så det bliver stoppet tidligt, og så man dermed undgår et mere omfattende indgreb.

Hvordan kan man forebygge paradentose?

God, daglig mundhygiejne og regelmæssige besøg ved tandlægen kan forebygge paradentose. Gennem dette fjernes bakteriebelægninger på tænderne, som skaber betændelsen. Grundig tandbørstning, brug af tandtråd/-stikkere samt sunde kostvaner er essentielle til forebyggelse af paradentose. Hvis du allerede ved, at du har paradentose, bør du forebygge forværringen ved at søge behandling.

 

Hos Tandklinik Nørregade har vi stor erfaring med behandling af patienter med paradentose. Vi behandler med det formål at standse sygdommen, så tænderne ikke mister deres fæste.

Call Now Button